Ülkemizin bugüne dek yaşadığı en büyük doğal afetler arasında yer alan bu felaketin ülkemizin en büyük nüfus yoğunluğuna sahip bir yörenin yanı başında yaşanması, birçok yönden uyarıcı ve ders niteliğinde olmuştur.

            Bu olayın TRAC yönünden de çok önemli boyutları vardır. Bir kere, nerdeyse “haberli gelen” bu felaket konusundaki ilk uyarıların kamuoyuna yansımaya başladığı 1998 yılında “öncü” veya “hazırlık amaçlı” çalışmalara başlayan ender organizasyonlardan birisi TRAC olmuştur. Kandilli Rasathanesi Deprem Mühendisliği Bölümünden olası senaryolar hakkındaki bilgiler 1998 sonbahar aylarında alınmış, bu senaryolar ışığında İstanbul, Kadıköy, Kocaeli, Tekirdağ ve Sakarya Şubeleri ile bilgi alışverişinde bulunulmuş ve olayın gerçekleşmesi durumunda hangi aksiyonların gerekeceği konusunda canlandırmalar yapılmıştır.

İstanbul 112 İl Ambulans Servisi ve İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi (AYM) ile yapılan istişareler, Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi ile irtibat kurulması, Donanma Komutanlığı ile “TCG Gayret Müze Gemisi”’nin Kocaeli Kriz Merkezi işlevine tahsisi konusunda istişarelerde bulunulması, 1999 ilkbaharında İstanbul Haberleşme Hizmet Grubunun toplanması yönünde başarılı girişimlerin yapılması ve nihayette 10 Temmuz 1999 günü İstanbul AYM ve İstanbul Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanlığı ile müştereken 24 saatlik bir “mini tatbikat” yapılması bu “öngörülü hazırlık eylemi” dizisinde ön plana çıkan örneklerdir.

Ancak bunların arasındaki en temel adım, Kandilli Rasathanesi Deprem Mühendisliği Bölümünden iki seçenekli senaryo öngörüsünün temin edilmesidir. Bu vesileyle Kandilli Rasathanesine kurum olarak ayrıca bu senaryoyu bizimle paylaşan Sayın Prof.Dr. Mustafa ERDİK Beyefendinin şahsına en içten teşekkürlerimi tekrar ifade etmeyi borç bilirim.

Dönemin İçişleri Bakanı Sayın Sadettin TANTAN’ın takdirine şayan olan başarılı hizmetimiz ülkemizin farklı yerlerindeki şubelerimizin üyeleri tarafından gerçekleştirilen özverili katkıların sonucudur.

Afet Bölgesine en uzağı Rize’den olmak üzere 17 Şubemizin ve Genel Merkezin olmak üzere toplam 18 Ekibi sahada 10 Gün’e varan bir süreçte 148 kişilik gönüllü bir insan gücü ile hizmet verdi. Bu gönüllülerimizin bazıları Ebediyete intikal ettiler. Onları Rahmetle, aramızda olanları da minnetle anıyoruz.

                17 Ağustos çalışmasında İçişleri Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskân Bakanlığının bölgeyle muhaberesinin sağlanması dışında, çoğu kez “doğaçlama” şeklinde de olsa, önemli başka hizmetler de sağlandı. İçme suyu ve İlaç Lojistiği bunların en ön plana çıkanlarıdır. 17 Ağustos çalışmaları esnasında yabancı ülke ekiplerinin koordinasyonu konusunda gözlemlediğimiz ciddi sorunlar, 12 Kasım depremi akabinde bu sorunu gidermeye nitelik referans niteliğindeki bir çalışmayı gerçekleştirmemizi mümkün kıldı.

                1999 depremlerinde sergilediğimiz bu performansın verdiği iki ders vardır. Bunların birincisi önceden yapılan çalışmaların önemi, diğeri ise organize, bilinçli, yetkin ve disiplinli bir gönüllü kadronun bu tür durumlardaki faydasıdır.

Bu çalışmalar ayrıca ITU tarafından, Japonya’da 2011 yılında yaşanan deprem-tsunami-nükleer kaza silsilesi akabinde oluşturulan özel çalışma grubu tarafından “İyi Uygulama Örneği” sıfatına layık görülmüştür.

Bu felaketlerden alınan dersler, “Hizmet Grubu” yapısını temel alan “Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP)” belgesinin yürürlüğe sokulması sonucunu doğurmuştur. TAMP Belgesinin oluşturulması konusunda atılan kararlı ve sistematik adımları da dönemin AFAD Başkanı ve şimdinin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Dr. Fuat OKTAY’ın dirayetli yaklaşımına borçluyuz.

Kendisinin daveti ile 2012 yılında dâhil olduğumuz “Süreç Analizi” aşamasının akabinde Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde yürütülen “Ulusal Düzey Haberleşme Hizmet Grubu Planı” Belgesinin yazımı çalışmasına katkı verdik. Gelinen noktada da, 2015 yılından beri Ulusal Düzey Haberleşme Hizmet Grubu yapılanmasında “Çözüm Ortağı” sıfatıyla yer almaktayız.

Şubelerimiz İl Düzeyi Hizmet Gruplarında Çözüm Ortağı olarak yer almaktayken Temsilcilerimiz de bulundukları Vilayetin Haberleşme Hizmet Grubu lideri ile irtibatı sağlamaktadırlar.

Ülkemizde yaşanan ve “Asrın Felaketi” olarak nitelenen bu olayda yaşamını yitirenlere Allah’tan Rahmet ve yakınlarına sabır dileriz.

Afetsiz günler dileğiyle.

73! Aziz ŞASA,TA1E
TRAC Genel Başkanı

Ayrıca aşağıdaki linke tıklayarak Genel Başkanımız Aziz ŞASA' nın Sivil Savunma dergisinin 2009 yılı 196. sayısında yayımlanan söyleşi köşesindeki röportajını okuyabilir ve 20. yılında o günlerden kalan daha önce hiç yayınlanmamış resimlere bakabilir ve video yu izleyebilirsiniz.

SİVSAV_MAKALE okumak için tıklayınız.

https://www.haberturk.com/antalya-haberleri/71163241-20-yil-sonra-ilk-kez-yayinlanan-goruntulerde-deprem-gercegi

http://m.gunhaber.com.tr/haber/20-yil-sonra-ilk-kez-yayinlanan-goruntulerde-deprem-gercegi/428479

https://www.dha.com.tr/yurt/20-yil-sonra-ilk-kez-yayinlanan-goruntulerde-deprem-gercegi/haber-1702454

http://trac.org.tr/album/marmara-depremi-calismalari-20

https://www.dailymotion.com/video/x7g97ua